BAMBOO

HIER AANMELDEN

For English, please click here.

Op deze pagina vindt u onderstaande informatie. Klik op de link hieronder om direct naar dat gedeelte van deze pagina te gaan. 

Wat is het BAMBOO programma?

Het BAMBOO programma van GZA is een GGZ preventie programma voor asielzoekers dat vanaf 1 januari 2020 start op vrijwel alle COA locaties in Nederland. Het programma bestaat uit een training van vijf groepsbijeenkomsten die elk twee uur duren. De POH-GGZ van GZA leidt de bijeenkomsten. Bewoners krijgen tijdens deze training inzicht in hun persoonlijke sterke eigenschappen en leren hoe zij deze kunnen inzetten wanneer zij psychische klachten ervaren. Indien er meer zorg nodig is, wordt uitgelegd hoe iemand deze zorg kan krijgen. Het BAMBOO programma is er voor de volgende drie leeftijdsgroepen:

  • BAMBOO Adults voor volwassenen vanaf 18 jaar
  • BAMBOO Youth voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar
  • BAMBOO Kids voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar

Waarom BAMBOO?

Veel asielzoekers hebben een lange, zware reis achter de rug, waarin ze veel obstakels hebben overwonnen en tegenslagen hebben getrotseerd. Wij geloven dat dit alleen kan als je sterk, flexibel en veerkrachtig bent. Deze eigenschappen zijn kenmerkend voor bamboe. In het BAMBOO programma stellen we deze eigenschappen centraal om te komen tot psychische balans, persoonlijke groei en ontwikkeling.

Wat is het doel van het BAMBOO programma?

Bewoners leren tijdens deze training hoe ze hun veerkracht kunnen versterken door het ontdekken en toepassen van sterke kanten. De training wil de natuurlijke herstelkracht van de bewoners  bevorderen en geeft  hulpmiddelen om beter om te kunnen gaan met problemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontdekken van sterke kanten, het vergroten van positieve emoties, het accepteren van negatieve emoties, en het toepassen van vergiffenis en overgave.

Voor wie is BAMBOO bedoeld?

BAMBOO is bedoeld voor alle bewoners op een COA-locatie die in een groep op een positieve manier willen werken aan zichzelf. Het BAMBOO programma wordt zo breed mogelijk opgezet zodat bewoners vanuit verschillende landen, talen, cultuur en leeftijdsgroepen de training kunnen volgen. Het programma wordt op vrijwel alle COA locaties uitgerold. De trainingen zijn onderverdeeld op locatie, leeftijdsgroep en taal. Bekijk hier het overzicht van alle trainingen.

Wanneer wel deelnemen aan het BAMBOO programma?

BAMBOO is gericht op het versterken van al bestaande sterke punten. De trainingen in het programma richten zich op veerkracht, psychische gezondheid en positieve psychologie; hoe kunnen de aanwezige, positieve en helpende eigenschappen worden versterkt. Dit levert het volgende op:

  • Persoonlijke groei en ontwikkeling;
  • Meer grip op emoties;
  • Meer inzicht in sterke kanten;
  • Vergroting van het welzijn.

Wanneer niet deelnemen aan het BAMBOO programma?

In sommige gevallen is het niet verstandig om deel te nemen aan het BAMBOO programma. Bijvoorbeeld als een bewoner last heeft van ernstige psychische klachten. De bewoner heeft dan direct specialistische zorg nodig. Is dit het geval? Leg dan contact met GZA op de COA-locatie, wij zorgen dat de bewoner de zorg krijgt die hij/zij nodig heeft.

Wat kan een deelnemer verwachten van de BAMBOO trainingen?

De deelnemer krijgt in een groep met gelijkgestemden op een laagdrempelige en open manier inzicht in zijn/haar sterke kanten. Ook leert de deelnemer vaardigheden en technieken die helpen om te gaan met negatieve emoties en gedachten. De deelnemer leert meer positiviteit in zijn/haar leven te ervaren. Indien er meer zorg nodig is, wordt uitgelegd hoe de deelnemer deze zorg kan krijgen zodat hij/zij goed wordt verder geholpen.

Hoe aanmelden?

Bewoners kunnen zich aanmelden via onze website of een GZA-, COA- of JGZ-medewerker vragen om zich in te schrijven.
- Bekijk de trainingen op onze website
- Klik op een training in de juiste leeftijdsgroep, locatie en taal
- Vul het inschrijfformulier in

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie ontvangen? Misschien staat het antwoord op onze veel gestelde vragen pagina. Staat uw vraag er niet tussen? Mail naar bamboo@gzasielzoekers.nl. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.   

Wilt u graag een flyer downloaden die u kunt printen met informatie over Bamboo? Dat kan. We hebben de flyer in het Nederlands, Engels, Arabisch, Frans, Farsi, Tigrinya en Oekraïens

 

Op de GZA-scholingsdag vertelde voormalig vluchteling en meervoudig Olympisch kampioen Daniel Gebru over zijn tijd in de asielprocedure. Hij deed dat ook in zijn moedertaal Tigrinya, om zo andere Eritreese vluchtelingen een hart onder de riem te steken. Bekijk zijn speech hier