Als huisarts werkzaam op een asielzoekerscentrum
Er zijn in Nederland zo’n 60 asielzoekerscentra. Op bijna elk asielzoekerscentrum (azc) is een gezondheidscentrum aanwezig. Hier werken een praktijkverpleegkundige, poh-ggz en een doktersassistent. De huisarts heeft de medische eindverantwoordelijkheid en houdt een aantal dagdelen per week spreekuur. De communicatie met de asielzoeker gaat via de tolk. Er is een diversiteit aan culturen, je ziet sommige tropische ziekten. Daarnaast krijg je ook vaker te maken met GGZ-problematiek.
Werken in een azc wijkt weinig af van de reguliere praktijk. Ook in de asielzoekerscentra ligt steeds meer de focus op het invoeren van bijvoorbeeld teleconsultatie, zelf bloedprikken op locatie en andere ontwikkelingen die in de reguliere zorg zichtbaar zijn.
Team huisartsen op een azc
Vaak werken er meerdere huisartsen op één centrum, die elkaar afwisselen. Dit geeft aan huisartsen de kans om een of meer dagen per week te werken op een azc en daarnaast ook te werken op een reguliere huisartsenpraktijk.
Bijzondere bewoners
Op een azc werk je met een bijzondere doelgroep. Huisarts Rob Jansen, werkzaam op azc Alkmaar, Heerhugowaard, Amsterdam en in Katwijk vertelt: “Werken op een azc is intensief, maar minder hectisch dan in een reguliere praktijk. Je hebt meer tijd nodig voor een consult met een asielzoeker, omdat je bijvoorbeeld een tolk inbelt en de voorlichting wat langer duurt. Hierdoor heb je op z’n minst 20 minuten nodig per patiënt. Dat is best een flink verschil met 10 minuten in de reguliere praktijk. Dit zorgt ook voor een relaxtere werksfeer”.
Interesse?
Wij zijn altijd op zoek naar huisartsen met interesse in het werken op een azc en komen graag met je in contact. Een ervaren collega werkt je in, een speciale opleiding is niet nodig.
Wil je meer weten? Neem contact op met ons via werkenbij@gzasielzoekers.nl.