Preventiemedewerkers stellen zich voor

Wie zijn ze, wat doen ze en waarvoor benader je ze?

Met veel enthousiasme zijn er eerder dit jaar vier medewerkers begonnen in de rol van preventiemedewerker binnen GZA. Met het certificaat Preventiemedewerker op zak hebben ze regelmatig overleg met bijvoorbeeld de ARBO-commissie. Daarnaast zijn ze met regelmaat op locatie te vinden voor het oppakken van openstaande issues met betrekking tot de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van de medewerkers. Maar wie zijn eigenlijk de preventiemedewerkers, wat doen ze binnen deze rol en waarvoor kan je ze benaderen? Op die vragen, en meer, geven de preventiemedewerkers antwoord in dit artikel.

Wat houdt de rol van Preventiemedewerker precies in?

De preventiemedewerker ondersteunt en adviseert de werkgever bij de zorg voor de dagelijkse veiligheid en gezondheid van de medewerkers. De preventiemedewerker heeft kennis van de arbeidsrisico’s van de organisatie en van de te nemen preventieve maatregelen. Daarnaast is de preventiemedewerker betrokken bij het opstellen van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en het bijbehorende plan van aanpak en het arbobeleid. De preventiemedewerker speelt een belangrijke rol bij het uitvoeren van de maatregelen die voortkomen uit het plan van aanpak RI&E. De preventiemedewerker adviseert en werkt samen met de regiomanager, de ondernemingsraad en de arbodienstverlener. Doordat de preventiemedewerker actief aanwezig is op de werkvloer, en dus tussen de mensen staat, weet de preventiemedewerker waar de aandachtspunten liggen. De preventiemedewerker zorgt met die kennis voor de veiligheid en het welbevinden van medewerkers in hun werkomgeving.

Even voorstellen

Meryem Nouzi

In januari 2022 ben ik in dienst getreden bij GZA, als praktijkverpleegkundige in Amsterdam. Hier ben ik werkzaam op de locaties Willinklaan en Amsterdam A&O. Ik heb mij aangemeld voor de rol van Preventiemedewerker, omdat ik graag een bijdrage wil leveren aan het creëren van een veilige werksfeer voor mijzelf en mijn collega´s. Om veiligheidsrisico´s te kunnen signaleren hebben mijn mede-preventiemedewerkers en ik een training gehad. Ik hoop ook samen met hen nu de juiste bagage te hebben om de komende jaar zichtbaar te worden voor iedereen binnen het GZA. Ik kijk uit naar de samenwerking met HR, de arbodienst, kwartiermakers en natuurlijk alle zorgverleners!

 

Bertina Wasser-Roelofs

Ik ben Bertina Wasser-Roelofs en ben sinds drie jaar werkzaam als doktersassistente bij GZA in Almelo. Daarvoor heb ik tien jaar bij de spoedpost gewerkt als triagist en mentor. Ik ben gestart in het AZC in Azelo, waar het meer onrustig en hectisch was dan in Almelo. Dit centrum in Almelo is stabiel mede door het goed samenwerkende GZA-team en het COA in Almelo. Voor Covid heb ik een jaar HBO-psychologie gedaan waarbij met name het vak Positieve Gezondheid en Preventie mij zeer aansprak. Ik ben een rasechte Tukker. Doe maar gewoon, nuchter en realistisch. De uitdaging in de rol van preventiemedewerker ben ik aangegaan want ik stoorde mij zo aan de hoeveelheid peuken vlak voor de entree van GZA in Almelo dat ik de locatiemanager heb gevraagd om een rookvrij AZC te gaan realiseren. Vanaf 1 januari dit jaar zijn er rookvrije zones. Ik vind de niet zichtbare risico’s, waaronder emotionele risico’s zoals werkdruk, burn-out, agressie, pesten en seksuele intimidatie belangrijke items. 

 

Gert-Jan Tinga

Ik ben Gert-Jan en ik werk sinds januari 2018 voor GZA als praktijkverpleegkundige. Ik werk momenteel op verschillende locaties, voornamelijk in Friesland. Toen ik de vacature voor preventiemedewerker zag heb ik gelijk gereageerd, omdat dit aansluit bij eerder gedane opleidingen waaronder die van Contactpersoon Infectie Verpleegkundige. Daarbij zag ik op veel locaties ook situaties waarvan ik dacht 'dat kan anders of beter', en er zou iemand moeten zijn die deze hulp kan bieden. Ik ben vrolijk en heb veel humor, ik hou ervan om samen de schouders eronder te zetten. Één van mijn motto’s is dan ook 'hopen op verandering zonder er zelf iets voor te doen, is als op een treinstation wachten op een boot'. Jullie kunnen mij altijd mailen of bereiken via de Regiomanagers en ik zal jullie vraag zo snel mogelijk beantwoorden. Binnenkort zal ik proberen om alle locaties te bezoeken, ik zal jullie hier per mail verder over informeren.

 

Caroline Smink

Sinds begin 2018 ben ik werkzaam bij GZA als doktersassistente. Ik ben destijds begonnen aan de opleiding hbo-verpleegkundige die binnen een maand afgerond zal zijn. Voor de opleiding heb ik als afstudeeropdracht onderzoek gedaan naar wat verpleegkundigen nodig hebben om hun motivatie en werkplezier te behouden binnen onze werksetting. Hieruit blijkt dat het onderwerp mijn interesse heeft. Volgens mij ben ik een proactieve medewerker met een kritische blik op het werk. Tevens ben ik een toegankelijke collega én ben ik bekend met de dagelijkse praktijk op locatie.

De preventiemedewerkers bereiken

In onderstaand stroomschema zie je hoe je bij de preventiemedewerkers terecht kunt komen: 

Previous Article Veelgestelde vragen over de zorg voor asielzoekers
Next Article De Bamboo Mastertrainers